Zakelijk of privégebruik van je drone

Als ik maar weer eens met in het plaatselijke park met m'n drone aan het 'spelen' ben, krijg ik nogal vaak eens de vraag "wat is het nut eigenlijk van zo'n drone?". Voor je het weet begin ik aan een minutenlange monoloog over de mogelijkheden ervan en geef ik talloze voorbeelden, zowel zakelijk als privé. Om er voor eens en voor altijd komaf mee te maken doe ik het dan ook definitief uit de doeken in dit blogbericht.

Drone voor privégebruik

Zakelijk of privégebruik van je drone In de eerste plaats toon ik de mensen altijd enkele van mijn kiekjes die ik vanuit de lucht geschoten heb. Het zijn kiekjes van mijn eigen huis, maar ook van toevallige passanten die me aanklampten om me zo'n foto vragen. Iedere keer opnieuw wist ik een glimlach op hun gezicht te toveren.

Verder vertel ik hen ook altijd het verhaal van een straatbewoner wiens hond vermist was. Ik ging even vliegen en filmen met mijn drone en voor ik het wist had ik hem gevonden: hij lag gezellig te pitten aan het zwembad van een buurman die op vakantie was. Gelukkig konden we de buurman alsnog bereiken en kon de vriendelijke man ons de toestemming geven om over snel even over zijn hek te klimmen.

Drone voor zakelijk gebruik

Alhoewel zo'n voorbeelden heel leuk zijn, zeg ik altijd dat het grootste potentieel misschien wel bij het zakelijk gebruik moet liggen. Zo worden drones bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt door beveiligingsfirma's. Op die manier moeten ze hun personeel niet onnodig aan risico's onderwerpen. 

Ook bij inspecteurs vinden we ze steeds vaker terug. Het is dan ook een ideaal hulpmiddel om bijvoorbeeld de zwakke punten of tekortkomingen bij de bouw van een appartementsgebouw bloot te leggen. Een drone kan dan ook veel eenvoudiger plaatsen bereiken die voor mensen te moeilijk of te hoog gelegen zijn.

Zo, dat was mijn anekdote. De volgende keer dat je me in het park met m'n drone ziet, denk je vast "oh, fijn" - en zo hoort het te zijn.